Friday, December 29, 2006
DOS CONCERTS
El primer va ser el de l'escola, el darrer concert tradicional de Nadal fet amb nosaltres als vells edificis on som des de 1969...
Les velles cançons... Les he escoltat cada any, i sempre tenen el toc diferent del moment irrepetible. Però ens marxem als nous edificis... Com deia Marçal, el que importa no és l'edifici, sinó tota la gent que hi som... Però perdem el vell hàbit, el vell vestit arquitectònic que ens donava un aire d'escola-masia o escola-monestir... I l'hàbit no fa el monjo, però ajuda... Ja veurem el nou vestit com ens influirà... Amb el seu aspecte ja es presenta el Ying-Yang.
Estan pintant la nova escola amb totes les tonalitats del verd, per mimetisme amb tots els colors de les plantes i fulles del Parc... El Ying és la integració al medi, el respecte per l'entorn evitant un volumen edificat gris al mig del Parc.
I el Yang... El Yang... Segons com ho mires, aquestes tonalitats verds li donen un cert aspecte molt conegut de pintura de camuflatge, l'estil típic de les casernes en zones avançades...
Dos esperits contradictoris... Ying-Yang... Quin dels dos es farà notar més,més enllà de les obvietats de les declaracions de principis?...
En tot això pensava mentre els infants cantaven i nosaltres pujavem a l'escenari, tots els mestres, per cantar al concert per primera vegada una cançó, Blanc Nadal...
Quin futur tindrà el nostre concert? Jo ja no hi seré, però... Cada vegada és més fort el moviment per separar tots els símbols religiosos de l'escola... Es farà un dia un concert descafeinat amb cançons que no parlin del tema original que el va motivar... O es canviarà la data i motiu del concert? És igual, serà un altre temps, malgrat no sigui ja, quan arribi, el meu temps.
De vegades és reconfortant i gratificador refugiar-se en l'enyor justificat... Et sents arropat i calentet...
I el segon concert...
Ha estat sensacional, m'ha emocionat.
El divendres 22 de desembre de 2006, a les 9 del vespre, mentre feia fred i plovia, el Cor Jove i l'Orquesta de Cambra del Conservatori de Badalona ha interpretat EL MESSIES de G.F. HÄNDEL a l'església de Sant Ramon de Penyafort a la Rambla de Catalunya de Barcelona.
Al cor canta una jove familiar meva i una alumna actual del 6è de l'escola. I una de las solistas, com a soprano, és també una ex-alumna, la Gisela Parodi.
Hem anat seguint la peça sencera, i al fina ha arribat el moment esperat, la interpretació de l'HALLELUJAH, una de las composicions per a cor més importants de la història de la música.
I l'han cantat d'una manera sublime, sensacional. Amb la suavitat que cal en alguns moments, però amb la força que feia tremolar l'església quan arribaven els moments clau de la partitura. Desitjaves que no acabés mai. És una peça que he sentit moltes vegades i per els principals directors i cors, i ha estat un dels millors registres.
Hi ha hagut més de 5 minuts d'aplaudiments, i el públic no estava format pels familiars del Cor Jove. Era públic de Barcelona, sense interesos d'afectivitat. I al final el director ha ordenat una segona interpretació de l'HALLELUJAH, que ens ha emocionat fins i tot més que abans.
Aquest moment, aquest concert, serà el moment que més recordaré del Nadal del 2006.
I, després, quan tot ha acabat, ens hem retrobat amb la Barcelona real, hem baixat dels cels on ens havia pujat el Cor. Amb la jove familiar i el meu germà, una vegada s'ha dispersat el grup, hem entrat a sopar en un dels coneguts restaurants de tapeo i plats del passeig de Gracia, un dels que quedava obert a 2/4 de 12 d'una freda i insòlitament plujosa nit d'hivern. Hem agafat unes amanides i una mica de pernil, uns calamarcets a la planxa i, dues natilles i un batut de mango. res de l'altre mon i... les tres persones, 88 euros... Glubbsssss!!!!.....
És, de nou, el Ying i el Yang. El contrast dels moments sublims del concert amb els preus desaforats de les quatre tonteries que ens van posar al conegut restaurant...
Així és la vida a la nostra ciutat, Barcelona, ciutat capaç d'aconseguir el millor i el pitjor de cadascú...
2006, FINAL D'UNA HISTÒRIA
I cantarem de nou les velles cançons mentre acompanyarem als viatgers als Ports d'Occident.
Recordarem les velles festes, de Nadal o d'Hivern, amb la fosca traició dels dies i els minuts.
Cal la rebelió contra la condició de presoners del temps, aquest gran enemic.
Però ja saps que les meves paraules i jo som el vent, el foc, l'aire, la terra, el volcà, el mar...
Jo sóc l'energia del Teide i el misteri de Montserrat...
I també el vell hippy que mai no ha mort, tenies raó quan m'ho vas dir. I és el meu orgull pensar que Lennon no ha mort, i que Lucy continua viatjant pel cel amb diamants. I al final... Com deia ell a la seva darrera cançó amb el grup, Let it be!, deixa-ho estar...
Al final tots tornarem a ser els infants que somien a la platja, amb els nostres ulls semblant un mirall de l'escuma del mar.
I ho recordaré tot, desconfio que el món sigui encara pur, però potser algunes cançons ens enlluernin l'ànima...
La nit de Cap d'Any continuaré la vella tradició familiar de brindar amb un champagne, i recordaré les danses de les sirenes i els salts dels dofins.
Potser és veritat que res no es perd per a sempre, potser encara tenim un racó per a inventar el futur. Potser sí.
I potser, lentament, sense rebombori, trobarem que en aquest indret hi ha lloc per a tots, encara que vosaltres potser encara no ho sabeu.
I després, potser sí que somriurem nosaltres també...
Wednesday, December 06, 2006
Record de Marçal Casas Cartagena...
Gràcies científic Marçal, siguis on siguis, a la universitat d'Alemanya on eres professor, aquí a Catalunya, als Estats Units, es igual... Et desitjo siguis molt feliç...
Old teachers never die, only slowly vanish...
LA MUSICA DELS ROURES A DESEMBRE
Friday, November 10, 2006
AVUI HE VISITAT EL FUTUR
Sunday, October 22, 2006
Excursió a Santa Fe del Montseny
Migdiada de dissabte
Saturday, October 21, 2006
Dormir
Altres ciutats, altres mars
Muntanya Gran
Lluny de la petita estrella
Somriure
Miralls en silenci
De nou sou a la mar
I va deixar de ploure
Espais i núvols
Thursday, October 05, 2006
CONTEMPLAR...
La filosofia cognitiva de la contemplació
En castellà i en català…
Reflexions dedicades a uns bons amics amb els que comparteixo el camí de la recerca de la metafísica de la perfecció contemplativa
En castellano, “contemplar” es gozar de la luz eterna, es colocarse en el horizonte del esplendor, es no temer la oscuridad, es ver toda la luz de la verdad… El objeto de la contemplación no es ninguna idea abstracta, es la persona, es alguien en el que es guardada la esperanza, el deseo… Contemplar es un encuentro metafísico del ser humano y el mundo con los ojos de la razón y la emoción… Contemplar es la meta del camino de la meditación, tanto en la tradición del zen como en la occidental… Contemplar es una necesidad del ser, es la profundidad de la percepción de la unidad de todo aquello que existe, ha existido o existirá…
Contemplar es mirar aquello que es esencial, reflexionar, meditar, observar, ver apreciar, atender, considerar, examinar, presenciar, imaginar, considerar, complacer …
En català, contemplar és una paraula originària de l’Edat Mitjana; amb arrels en el llatí contemplari, derivat de templum “lloc fàcilment visible de tot arreu o des d'on es pot veure tot”, en el sentit d'observar i meditar amb profunditat humana i espiritual. És una paraula arrelada a la antiga i soterrada tradició que uneix Catalunya i el català amb la presència evanescent de l’Orde del Temple a Miravet i Barcelona i l’herència dels Purs Càtars del Montsègur..
Contemplar, en català, té un significat clar de mirar, aparentment en el sentit literal del terme lligat al seu origen en templum, però en realitat ens porta al camí d’un atent esguard als missatges del vent de la història. És el camí de la meditació, que trespassa el fet físic de mirar als ulls interiors de la raó i el coneixement de tot allò que forma l’Univers…
Contemplar…
De Santa Teresa de Avila a les creus de l’Orde del Temple que culminen els pinacles de les torres gaudinianes de la Sagrada Familia a Barcelona…
Mirar…
I, benvolguts amics, això ens deriva el tema inicial a un interessant dilema: el desenvolupament d’un projecte curricular, ha de ser considerat un tema místic i, per tant ha d’entrar en els significats trascendents del mot “contemplar” o ha de quedar sota l’aixopluc segur d’un significat merament pedagògic i cal iniciar la recerca d’un mot diferent menys dubtós, com pot ésser simplement el de “mirar”?
Barcelona, 5 d'octubre de 2006
Escrit després del toc de Completes, quan el silenci ens acompanya al claustre del Monestir i la Lluna Plena d'octubre es mostra ufana i superba al cel estelat amb flaires de mar i romaní...
Sunday, October 01, 2006
BOLETS, Tardor 2006


Aquí podeu veure primer l'Ou de Reig o Amanita Caesarea, el preferits dels emperadors romans, a continuació els Rovellons, els més valorats a la cuina dels bolets de Catalunya, després l'Amanita Phalloides, verinosa mortal, i l'Amanita Muscaria, verinosa al.lucinògena... i residència dels follets, nans i esperits del bosc.
Hem trobat una web molt divertida, que ens permet caçar bolets, aprendre els seus noms i saber en quin tipus de bosc s'hi troben, sense haver de trepitjar ni fer malbé els boscos i els prats de les nostres muntanyes. Si arribeu al final trobant tots els tipus de bolets, la Web us enviarà un carnet virtual de boletaires. Els follets i les fades estan contents, i juguen per les clarianes properes als rierols y les belles fonts, com la Font Bona de Sant Marçal o la Font de les Paitïdes de Viladrau... La web dels bolets es http://www.cromlec.com/bolets/bolets.htm i també podeu arribar-hi des de http://www.edu365.com/
Sunday, September 17, 2006
De nuevo, la odisea del TELÉMACO

IMAGEN DE VALLE GRAN REY, ISLA DE LA GOMERA, Islas Canarias, puerto de salida del Telémaco el año 1950 con 171 personas a bordo en dirección a Venezuela.
En uno de los post anteriores, (ver 2 de septiembre de 2006) explicamos la odisea del Telemaco, el barquito en el que el año 1950 nuestros tíos Ramon(epd) y Salvador Damas Rolo fueron desde Valle Gran Rey, nuestro pueblo-raíz, en la Isla de La Gomera, hasta las costas de Venezuela.
Hoy, domingo dia 17 de septiembre de 2006, el diario EL PERIODICO de CATALUNYA, en sus páginas centrales o Cuaderno del Domingo, páginas 10, 11 y 12, lleva un informe muy documentado, con fotografías de la época y algunos supervivientes del Telémaco, sobre aquella aventura de hace más de medio siglo.
En el post anterior sobre el tema de este blog hay los links para leer los versos-poema que describen el viaje, tambien citados en el texto de EL PERIODICO.
En muchas ocasiones, los hechos reales superan las aventuras imaginarias de las películas. La Gomera y Venezuela recuerdan y honran la gesta de estos 171 héroes que se adentraron en el Atlántico con tan pocos medios.
Siempre os recordaremos.
Monday, September 11, 2006
11 de Setembre de 2006

Josep Maria 11Setembre2006
Saturday, September 09, 2006
ARANTXA i les dues NÚRIES, felicitats!
"AQUÀRIUM"
La rima,
Tuesday, September 05, 2006
Calmes de Setembre a Calella de Palafrugell
La mirada es perd per la mar, plana com un mirall,
Serenor de la calma de la natura aquest 5 de setembre,
Algunes meduses passegen llefiscoses i perverses
Nit de lluna de setembre a la Costa Brava...
Flaires de pins,
Elogi de Les Puelles
Sunday, September 03, 2006
Sopar a Alella
Saturday, September 02, 2006
Una mestra amb un nou destí: l'Antònia
RETORN A CAN SOLEI
VALLE GRAN REY, GOMERA, DEL TELEMACO A LOS CAYUCOS

IMAGEN DEL MOTOVELERO TELEMACO LLEGANDO A LA GUAIRA, VENEZUELA, EL 16 DE SEPTIEMBRE DE 1950, PROCEDENTE DE VALLE GRAN REY, LA GOMERA, DESPUES DE SU INCREÍBLE TRAVESIA DEL ATLANTICO. Nuestros tíos Ramón (epd) y Salvador Damas Rolo eran dos de los 171 legendarios emigrantes clandestinos que viajaron en él.
Hoy, 2 de Septiembre de 2006, la prensa publica la siguiente notícia:
SANTA CRUZ DE TENERIFE.- Un total de 346 inmigrantes han llegado en diversos cayucos a Tenerife, La Gomera, Gran Canaria y El Hierro. Salvamento Marítimo ha rescatado a otras 200 personas.
El primer cayuco llegó hacia las 08:00 horas por sus propios medios a Valle Gran Rey, en La Gomera, con 78 varones de origen subsahariano a bordo, entre ellos dos menores.
Los inmigrantes afirman que proceden de Senegal y que han navegado durante 15 días, añadieron fuentes de Cruz Roja.
El hecho de que la barcaza arribase a la costa gomera por sus propios medios provocó que el personal sanitario del Servicio de Urgencias Canaria, Cruz Roja y Guardia Civil tuviesen que desplazarse desde la capital de la isla, San Sebastián de La Gomera, hasta Valle Gran Rey para atenderlos.
Los inmigrantes han recibido asistencia sanitaria en el lugar y no ha sido preciso su traslado a un centro hospitalario, y previsiblemente serán transportados a la isla de Tenerife en las próximas horas.
Hace 56 años, 171 habitantes de VALLE GRAN REY, Isla de la Gomera, entre ellos dos de nuestros tíos, iniciaban una increíble aventura clandestina emigrando desde las Islas Canarias a Venezuela en un pequeño barquito.
En ese viaje pasaron muchas cosas, y se ha transformado en una leyenda en las Islas Canarias y en Venezuela. Nuestros tíos Ramón(epd) y Salvador iban en ese barquito, el Telémaco, y Ramón Luís, hijo de Ramón, nos ha comentado. "Uf, aquello si que fue un viaje duro de verdad, primos..."
Ahora... Ahora los habitantes de Valle Gran Rey ven llegar a su playa de negras arenas volcánicas a las decenas de subsaharianos que huyen de la miseria africana atraídos por el lejano resplandor de los paraísos europeos...
En esta direccion de Internet podeis encontrar el relato íntegro del viaje del Telémaco en forma de pequeños poemas escritos por el emigrante Manuel Navarro Rolo:
http://www.gomera.com.es/El%20Trastero/Décimas%20del%20Telemaco.htm
http://www.gomera.com.es/webs/Noticias.htm
Aquí estan las primeras estrofas, que corresponden a la salida de La Gomera:
NARRACIÓN HISTÓRICA DE UN VIAJE TRANSOCEÁNICO DESDE LA GOMERA (ISLAS CANARIAS) A VENEZUELA EN EL MOTOVELERO “TELÉMACO” AÑO 1950
1ªPasó un vago pensamiento por hijos de la Gomera, cual la nube pasajera que va por los elementos,tras continuos sufrimientos, peripecias y tristuras para lanzarse a la anchura de tan penoso camino a luchar con el destino de sedientas aventuras.
2ªEn una hora temprana,el nueve de agosto fue a eso de las cuatro y diez de una apacible mañana,donde el silencio engalana el misterio más fecundo dándole un adiós profundo a Valle Gran Rey con calma, ciento setenta y un almas que marchan al Nuevo Mundo.
3ªEl Sol su disco escondíaen el rizado horizonte, cuando perdimos los montes de nuestras islas queridas,sólo el faro se veí dando sus vivos destellos que iluminaban muy bellos nuestra ruta solitaria último adiós a Canarias tristes recuerdos aquéllos.
Y el relato de una parte de la travesía del Atlántico:
13ªEl veinticinco más fuerte ruge el viento, brama el mar,y algún ser sin vacilar siente el frío de la muerte, fue el destino de la suerte para que fuimos mandados,mientras que desmantelado el barco sin salvación,bajo del escotillón quedó el pasaje trancado.
14ªEra tanta la bravura del huracán que soplaba, la ola se rebasaba a veinte metros de altura, llovía, la noche obscura de terribles nubarrones, las roncas detonaciones del trueno en los elementos eran pésimos momentos de tristes lamentaciones.
15ªCuántos habrán recordado sus queridos patrios lares y los caros familiares con quien fueron anidados, del hijo el amor mimado,de padres, mujer y hermanos,del amigo y el paisano que triste todo derrumba cuando se encuentra una tumba en medio del Océano.
El mundo puede cambiar mucho en pocos años, los que van de 1.950 a 2006...
Tuesday, August 29, 2006
Matinada
De sobte, tocant a la matinada, un cor silenciós de felins salta per les teulades i canta a la lluna plena d'agost que brolla pel camí de la marinada que puja de Montgat.
Històries de gates maules, enigmes de gats perduts, bassals de la tempesta d'ahir...
Llums estranyes mar endins...
Un gat vigila mentre jo dormo, i jo vetllo quan ell somia, puix que felins fiers i tendres els dos som...
Enyor de les velles estepes i altiplans...
Presència del nostre besavi, el vell dents de sabre...
En aquells temps hi havia més d'un sol, i la lluna era vermella...
Hi havia neu com foc, queien estols blancs sobre els ulls llampants dels cadells agosarats.
De mentre, en un racó, somreia satisfet en Banyetes.
Ningú no l'havia convidat, no calia, tothom ho sabia, ell era sempre l'amo de les festes. Un refiló de tramuntana ens arribava del mar...
Aran
Dormieu quan amb energia el sol començava a daurar els nius de les àguiles...
I des dels més alts indrets us dirigia l'esguard de vida, els dolços vents sospiraven, els ocells us saludaven per fer oblidar l'enyor del mar...
Volaven mil éssers del bosc i us esperaven, camí d'aquelles clarianes de les fonts d'aigua de cristall.
Oui, Au revoir les oiseaux, chevaux, taureaux et vaches, tous les bestes de plains et sommets... Au revoir le passaige...
A la claire fontaine m'en allant promener, j'ai trouvé l'eau si belle que je m'y suis baignèe...
Au revoir les etoiles, au revoir les fôrets...
Les montaignes gèantes, les chalets de bois... les fôrets...
Bericauba, d'Aran...
Souvenir de soleil brillant, la brume grise, les nuages blancs, les jeux dans les claires eaux des vallèes beaux, tout doux com la neige, silencieux...
Le lac gelé...
La joie de passer au-dessus des toits...
N'oubliez pas de vous amuser a l'Aran...
Les arbres magiques... Au revoir, jusqu'a demain... peut être... mais le temps de rentre au mer est arrivé...
La crida del sol
Flors
Ulls de boscos i mars
Terra
Matinada d'Agost més enllà de Bourg Madame

Saint Thomas les Bains
Oh, bon dia en Estavar, douce Cerdagne de la France...
El sol escalfa ja els miralls de Font Romeu...
Una bona cobertura per començar...
Caminar per la muntanya, arribar als límits amb l'Espanya de llivia, tornant després amb bon esperit a la baguette i al croissant de beurre amb le petit cafe au lait...
Uns banys calents a les piscines termals, St. Thomas, Llo, Dorres...
Avançar amb le petit Train Jaune...
Bon apetit, menjar un bon poulet després d'un saborós cassoulet... I el formatget...
Una bona aigua amb el líquid fresquet i un vi de la terra, un Vin de Pays des Pyrenées Orientales...
Els animals corren, els esperits respiren, i les belles dames entren a les piscinetes d'Eaux Chaudes d'aquest íntim Pirineu resplendent...
Bonjour, fleurs de la France, a bientôt...
Itaca
Esquitx de mar.
Final de l'estiu de 2006
Sunday, August 13, 2006
Hi ha un camí
I pots seguir el camí...
Saturday, August 12, 2006
Plou a Barcelona, Agost 2006
Plou a Barcelona.
S'han format una sèrie de núvols de tempesta al litoral, i des de fa una estoneta ja plou.
La ciutat està deserta, no es veu gent ni hi ha gairebé cotxes pel carrer.
Passats ja els grans calors de juliol, els fogots del mes de l'infern, l'estiu inicia el seu camí cap a la decadència final.
El nostre gat Tigris dorm tranquil a la "seva" habitació.
A la tele fan pelis bastant tontes i tinc conectat a l'ordinador el simulador de navegació Virtual Sailor en posició automàtica.
Se suposa que estic intentant creuar el canal de Panamà en un famós vaixell, el HMS Bounty, però és gairebé impossible en automàtic...
Sembla estar millorant el molest problema físic que se'm va presentar fa poc i que m'està neguitejant aquesta part de les vacances.
Continua plovent a Barcelona, fa estona que no se sent passar cap cotxe pel carrer, fet força insòlit. (El meu carrer és un transitat enllaç entre els carrers M. de Sentmenat i Berlin).
Sembla que a la majoria de platges de la costa de Barcelona i Tarragona hi ha bandera groga de precaució per mala mar.
Sí, l'autèntic més d'estiu sempre ha estat juliol...
Agost... és una altra cosa...
La Lluna Plena d'Agost
Friday, August 11, 2006
BENVINGUTS!!! BIENVENIDOS!!!
Hola! BENVINGUTS AL BLOG D´EN XAVIER I EN JOSEP MARIA DAMAS PEREZ
Creat el dia 11 d'agost de 2006