Recordo a M. antic destacat en la KFOR (Kosovo Force) organitzada per la NATO, que m'explicava com una setmana havien d'anar als monestirs serbis propers a la frontera amb Sèrbia a protegir-los de les guerrilles albano-kosovars independentistes, i a la setmana següent, ans bé al contrari, havíen de protegir comunitats albano-kosovars de les possibles venjances de forces irregulars sèrbies. Fins i tot m'explicava els incidents i la tensió d'aquells anys a la zona de l'aeroport de Pristina, entre la KFOR i els paracaigudistes rusos acampats per aquells indrets per protegir als serbis.
No sé, tota aquella época dels anys 90 i primers anys del segle XXI comença a embolicar-se en els meus records: Sèrbia, Croacia, Bòsnia, Sarajevo, Sbrenica, Mostar, Montenegro, Milosevic, Kosovo... Tot balla en la memòria amb mil detalls entrecreuats... Recordo la gran paradoxa, quan, per alliberar la Bòsnia i Sarajevo musulmans dels atacs de l'exercit i guerrilles serbis cristians, l'aviació de la NATO va bombardejar i destruir Sèrbia durant un mes... Va ser la primera vegada que la gent aquí aplaudia una acció militar de la NATO...
He de consultar el Google, he de buscar la cronologia de tots aquells anys tan decisius en els Balcans...
Avui sembla que amb la independència de Kosovo acaba un cicle, però... Putin, el cap de Rússia, tradicional aliada de Sèrbia, ha anunciat que ja té un pla d'actuació preparat per protegir Sèrbia... Ja veurem, la premsa diu avui que la flota mediterrània dels Estats Units ja està situada per intervenir si calgués en defensa de Kosovo...
En tot cas, la notícia d'avui sobre la independència de Kosovo és la següent:
El Parlament de Kosovo ha aprovat per unanimitat, a les 15.51 hores del 17 de febrer de 2008, la declaració d'independència unilateral de la província sèrbia de majoria albanesa.
El nom oficial del nou estat és República Democràtica de Kosovo. El nou país tindrà una sobirania limitada i tutelada.
El primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, ha llançat un missatge tranquil·litzador als països adjacents a la República Democràtica de Kosovo manifestant que respectarà els seus territoris i sobiranies. Amb un "que es quedin tranquils", Thaçi s'ha dirigit als serbis en la seva pròpia llengua, expressant-los el seu desig que es quedin al territori. "Aquesta és casa seva", els ha dit.
Hashim Thaçi, un exlíder guerriller, ha declarat que la proposta d'independència l'ha fet perquè "és la voluntat del poble".
El polític ha manifestat que respectarà la proposta de l'exmediador internacional finlandès Martti Ahtisaari i que immediatament començaran a treballar en l'aprovació d'una constitució.
En el seu discurs, Thaçi s'ha compromès a integrar-se en la "família europea" i ha demanat el suport dels països de la Unió Europea, a qui ha agraït el seu suport, així com a l'ONU, organisme al qual ha mostrat el seu respecte.
La bandera i l'escut del paísDesprés d'adoptar la declaració unilateral d'independència, el Parlament kosovar ha aprovat els símbols del nou Estat. La bandera del país serà de fons blau fosc amb el mapa de Kosovo en color groc, amb sis estrelles blanques al voltant. L'escut nacional serà similar.
No obstant, la bandera nacional, per la qual els albanokosovars van lluitar durant l'últim segle, continua sent l'albanesa, de color vermell amb l'àguila bicèfala negra. El que encara queda per aprovar és un himne nacional.
No comments:
Post a Comment