Monday, June 30, 2008

RISSAGA A SA PLATGETA DE MONTGAT? (RAISE OF THE WAVES OF THE SEA IN THE MONTGAT'S SMALL BEACH?)



A Ciutadella de Menorca coneixen ben bé un fenòmen marí que es presenta alguns anys: la rissaga. De cop, una gran onada entra per la boca de l'estreta badia del port de Ciutadella i quan arriba al final inunda tot el passeig, els bars, les terrasses, fa malbé les barques, etc.
Doncs bé, un fenòmen semblant, a escala petita, pot haver succeït avui a la platgeta de Montgat, aquella cala familiar que hi ha just abans d'arribar al Turó del Mar.
Jo no hi era, però m'ho han explicat per telèfon unes bones amigues que sí que hi eren.
Era, aproximadament, 2/4 de 3 de la tarda d'avui 30 de juny de 2008. El mar, en calma total, sol i calor. En aquells moments, molt lluny, a la zona de Ripoll i Pirineus, es congriava una gran tempesta que més tard creuaria tot el centre de Catalunya per Lleida, arribant al mar al sud de Tarragona cap al vespre.
La gent estava tan tranquil.la a sa platgeta, aprofitant la sorra fins el límit del mar per estar més fresquets.
No es veia cap vaixell o barca que pogués haver creat onades amb les seves màquines.
De cop, va aparèixer una sèrie d'onades que van trencar i van avançar per la sorra entre dos i tres metres. Ja imagineu, gent que estava mig adormida mullant-se i sortint cap a dalt arrossegant les tovalloles i les seves coses. Un noi que anava amb cadira de rodes completament mullat, ell i les seves coses.
El mar de nou en calma, tranquil com abans.
Sembla que uns vint minuts després es va tornar a repetir el fenòmen, i ja no tinc més dades, perquè les meves amigues van esgotar el seu temps destinat a la platja i van marxar.
Continuava fent molta calor i xafogor... I molta gent continuava a les platges de Montgat i Badalona... Vacances escolars... Gent de Primària amb les famíles... Gent de Secundària, lliures ja de les aules... Gent amb horari disponible...
Estiu, sol, mar...
Els secrets del mar...
O de la mar, com diem els mariners...

No comments: